Зимни гуми - Бъдете информирани!

30 октомври 2010

Hyundai Equus DUB Editon отива на SEMA

Тунингованата лимузина е с 24-цолови джанти и аеродинамичен кит.



Hyundai си партнира с американското тунинг списание DUB за създаването на специална модификация на Equus за SEMA Show. 
Тунингованата лимузина е решена в два цвята (металик и мат), като получава аеродинамичен кит и различни доработки, сред които тонирани стъкла, затъмнени задни светлини и 24-цолови джанти с гуми Pirelli Pzero Nero. 
Интериорът също е променен. Нови са осветлението и коженият салон, аудио системата Lexicon е подсилена с девет говорителя Infinity и четири усилвателя. 
Колата ще бъде показана на SEMA Show заедно с RMR Equus, ARK Genesis Coupe и тунингована Sonata Turbo.

28 октомври 2010

BMW и Audi в 4x4 тест !

Декоративен хълм, Audi Q5 и BMW X3 в тест на баварците.
През тази година BMW празнува 25 годишнината на автомобилите си с 4х4 задвижване, а Audi - 30 години Quattro. Вероятно, за да докажат, че са наваксали преднината от 5 години, баварците изправят своя софт-роудър BMW X3, срещу прекият му конкурент - Audi Q5.

Изпитанието се провежда на съоръжение, което имитира заледен хълм. Возилата са екипирани с дизелови двигатели и съответните системи за двойно предаване. Вижте видеото, за да разберете кой се представя по-добре. Оставяме коментарите на вас.



27 октомври 2010

Бергер обвини Уебър в умишлена катастрофа

Според австриеца Марк се е ударил нарочно в Розберг
Марк Уебър
Бившият пилот от Ф1 Герхард Бергер подозира Марк Уебър за умишлена катастрофа в завършилата ГП на Корея. Движещият се на втора позиция пилот на Red Bull катастрофира в началото на състезанието, след което вместо да спре край оградите, се върна с разбития си болид на трасето и удари намиращия се на 4-та позиция Нико Розберг. Според бившия собственик на Toro Rosso маневрата на Уебър е била целенасочена, но просто не е уцелил подходящия човек. Бергер смята, че целта на австралиеца е била да извади някой от конкурентите му за титлата - Фернандо Алонсо, намиращ се непосредствено зад него, или движещия се пети Луис Хамилтън. 

26 октомври 2010

През февруари ще правим коли в Ловеч !

Автомобилният завод на Great Wall ще има капацитет 1000 коли годишно.
Февруари 2011 година е месецът през който ще бъде произведена първата кола на Great Wall в завода в Ловеч. Съоръжението се строи съвместно с дружеството "Литекс моторс", в което участват Корпоративна банка и ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев.

Според информацията производственият капацитет на завода ще бъде 1000 возила годишно, като този брой трябва да бъде постепенно увеличен до 50 000. Четири китайски модела ще се строят в Ловеч - Florid, Coolbear, Hover 5 и Wingle.

Great Wall Motor Co ще инвестират общо 420 млн. долара в проекта, като за построяване на съоръжението са предвидени около 119 милиона долара.

Очаква се в предприятието да бъдат разкрити около 2000 работни места.

Florid

25 октомври 2010

ADAC тест на зимни гуми

Жълтите ангели са тествали 28 модела в размер 15 и 17 цола.


Мюнхен: Сняг, киша, лед, мокра настилка, сухи шосета – с това трябва да се справят зимните гуми в тестовете на ADAC. От общо 28-те тествани за тази година модели нито една гума не е получила максималната оценка „sehr gut“.

Във всеки размер има добри гуми естествено. В двата тествани размера има по три модели с оценка добър (“gut”), с които шофьорите могат да се чувстват сигурни през зимата.

При по-малкия размер (185/65 R15 88T) това са Dunlop SP Winter Sport 3D MO, които имат най-висока оценка на мокро (2,1), Goodyear UltraGrip 7+, която се държи най-добре на лед и Esa-Tecar Super Grip 7.


24 октомври 2010

Алонсо печели в Корея, кошмар за Ред Бул !

Алонсо печели в тъмнината мокрия трилър в Корея, кошмар за Ред Бул
Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо успя да спечели първото място в днешния дъждовен трилър в Гран при на Корея. С тази победа испанецът излезе на първо място в класирането за титлата, след като пилотите на Ред Бул Себастиан Фетел и Марк Уебър отпаднаха злощастно от надпреварата. Това бе добра новина и за пилота на Макларън Люис Хамилтън, който успя да завърши втори и възроди шансовете си за титлата. Неговият съотборник Дженсън Бътън не успя да се възползва от ситуацията, като заради непремислено влизане в бокса остана на 12 позиция. Стартът на състезанието се забави с над час и половина заради прогизналото трасе в Южна Корея. Първоначално началото бе отложено с 10 минути. След това последва старт с кола за сигурност начело, но след 3 обиколки маршалите решиха да прекратят състезанието докато условията не се подобрят. Последва почти едночасова пауза, след което пилотите отново излязоха зад сейфти кар-а, за да завъртят още 13 обиколки преди надпреварата да стартира на нормален ход. Състезанието финишира на тъмно, заради късния местен час в Корея и забавянето.

23 октомври 2010

Ken Block стрещу AJ Allmendinger в луд ДРИФТ!

Ало, меки са ти гумите!

Трябва ли ви информация за налягането в гумите на личния ви смартфон?

Continental смята да предложи система за следене на налягането в гумите, която се контролира през смартфон. Новото изобретение ще ви съобщава на мобилния телефон, ако са ви меки гумите, но също и при помпане, кога сте достигнали оптималното налягане.

22 октомври 2010

Лидерът Michelin разработва гума джудже

Bibendum ще „обува” минитата с размер 10 цола


Водещият производител на гуми Michelin ще създаде прецедент в автомобилния свят, като разработва гума с непопулярен  до момента размер -  10 цола (при традиционните 13 или 14 цола за градските коли и минитата). Гумата е предназначена за малките екологични возила, като в същото време ще притежава всички показатели на конвенционалната.
И при Michelin размерът има значение, но не в онзи смисъл на този израз. Тъкмо обратното, когато конструкторите на автомобили дебнат да намерят гуми с размер XXL, френският производител се зае да разработва гума джудже с размер 10 цола. Малките градски електрически или хибридни коли в най-скоро време сигурно ще тежат на кантара примерно 40 кг. При това с необходимия за тях товар – акумулаторната батерия, която ги задвижва.

До броени дни трябва да сложите зимни гуми



Въпреки че температурите все още са положителни, застудяването през нощта напоследък подсеща, че времето за подмяна на летните гуми със зимни наближава. Това трябва да стане в периода от 20 октомври до края на месеца, освен ако не искате да чакате за тази услуга часове наред в студените ноемврийски дни. Тогава при падането на снега се образуват големи опашки пред автосервизите от желаещи да си сменят гумите.

Какво да правим със старите гуми?

На 3 септември в ДВ 69 беше обнародвана Наредба за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми



Нормативният акт определя изискванията за събирането, транспортирането, съхраняването, оползотворяването и/или обезвреждането на излезли от употреба гуми.

21 октомври 2010

Тестове на Acura със зимни гуми Michelin Alpin Winter

Акция "Гума" спря от движение само 4 коли

За 2 седмици са проверени 4021 превозни средства



Само за 2 седмици инспекторите от ИА "Автомобилна администрация" са съставили106 акта за износени гуми, съобщиха от транспортното министерство.
За "гуми с разкъсвания" временно от движение са спрени 4 МПС-та.
От началото на кампанията – 27.09.2010 г . – са проверени 4021 превозни средства – 1050 автобуса, извършващи обществен превоз, 2421 камиона над 3,5 тона и 550 таксита.

Всеки пети българин: Карам пил!

1,5% са готови да се качат в колата на четири питиета




Един от всеки петима българи смята, че е допустимо шофирането след приемането на алкохол. Това сочат данните от проучване по поръчка на Министерството на здравеопазването.


Резултатите показват още, че 1,5% от шофьорите са склонни да поемат риска да се качат в колата си, след като са изпили повече от четири стандартни питиета. 
11% от анкетираните пък са отговорили, че нямат мнение по темата.



Германски експерти съветват как да се съхраняват гуми



С настъпването на студените зимни месеци шофьорите трябва да сменят летните със зимни гуми. Не забравяйте, че правилната грижа и съхранение на гумите ще увеличат техния живот и ще ви спестят пари, информира ДПА. Ето някои съвети на германски експерти.
Гумите не бива да се съхраняват дълго време на куп една върху друга или да бъдат затрупвани от други предмети. Препоръчително е да се пазят от източници на топлина или пламъци и да се съхраняват в сухи, проветриви места, далеч от пряка слънчева светлина и дъжд. Не трябва да се допускат химикали, разтворители или въглеводороди да проникват в гумата.

Полезни съвети за автомобила през зимата


Хубави зимни гуми, пакет със сол и пясък, лопата и вериги са основните неща, които трябва да има един автомобил през зимата, за да бъде максимално подсигурен и подготвен за сезона, каза за Дарик преподавателят от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади" в Габрово, инж. Симеон Филипов. Той подчерта, че задължително в колата трябва да са налее антифриз, защото освен неговото свойство да не замръзва, той  има и смазващи функции, които са важни за водната помпа.

Най-важната част от Вашия автомобил не е двигателят!!

Автомобилните гуми винаги са били възприемани като някаква отделна част от общия организъм на автомобила.
Това за съжаление е една от най-големите заблуди, защото гумите са единственият му контакт с пътя.
Изборът на гуми е един от най-важните избори, които правим в живота си. Звучи Ви пресилено? А как ви звучи фактът, че цялата мощност, тегло, спирачните и центробежните сили на автомобила ви се предават към пътя през четири контактни петна, всяко с размер на обикновенна пощенска картичка?