Зимни гуми - Бъдете информирани!

22 октомври 2010

Какво да правим със старите гуми?

На 3 септември в ДВ 69 беше обнародвана Наредба за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми



Нормативният акт определя изискванията за събирането, транспортирането, съхраняването, оползотворяването и/или обезвреждането на излезли от употреба гуми.


Заложен е гратисен период и наредбата влиза в сила от 1.01.2011 г. Нейните разпоредби важат за всички видове гуми, пуснати на пазара. А те са широка гама от различни превозни средства - пътнически, товаро-пътнически и състезателни автомобили. автобуси или камиони; авиационни, мотоциклети; строителни и индустриални превозни средства и съоръжения. Забранено е безразборното и нерегламентирано изоставяне, изхвърляне, или обезвреждане но гумите, които са сериозен замърсител на околната среда.
Може да бъде избран и индивидуалният начин. Такъв вариант имат всички производители, вносители и търговци, които пускат на пазара гуми. Те трябва да имат одобрена програма, в която посочват какво ще правят с този отпадък. Програмата се утвърждава от съответната РИОСВ и е по чл. 29, ал. 1, т. 4 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Те трябва да имат и допълнителни документи, сред които разрешение или регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци по ЗУО, комплексно разрешително по закона за опазване на околната среда и др.
Това е и един от най-важните нови моменти в наредбата. От 1 януари 2011 г. всеки, който си е купил гума от някой автоцентър, сервиз или търговски обект, има право безплатно да я върне там.
Интересно е и за какво ще бъдат използвани събраните средства от платените продуктови такси, които ще постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Предприятието ще изразходва парите за дейности, свързани с този отпадък, както и за финансиране на екологични проекти.
Със задължения по тази наредба са натоварени и градоначалниците. Кметовете на общини определят местата за събиране на употребявани гуми и информира обществеността за тях.
[Източник: Ecomedia.bg]


Няма коментари:

Публикуване на коментар