Зимни гуми - Бъдете информирани!

24 октомври 2010

Алонсо печели в Корея, кошмар за Ред Бул !

Алонсо печели в тъмнината мокрия трилър в Корея, кошмар за Ред Бул
Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо успя да спечели първото място в днешния дъждовен трилър в Гран при на Корея. С тази победа испанецът излезе на първо място в класирането за титлата, след като пилотите на Ред Бул Себастиан Фетел и Марк Уебър отпаднаха злощастно от надпреварата. Това бе добра новина и за пилота на Макларън Люис Хамилтън, който успя да завърши втори и възроди шансовете си за титлата. Неговият съотборник Дженсън Бътън не успя да се възползва от ситуацията, като заради непремислено влизане в бокса остана на 12 позиция. Стартът на състезанието се забави с над час и половина заради прогизналото трасе в Южна Корея. Първоначално началото бе отложено с 10 минути. След това последва старт с кола за сигурност начело, но след 3 обиколки маршалите решиха да прекратят състезанието докато условията не се подобрят. Последва почти едночасова пауза, след което пилотите отново излязоха зад сейфти кар-а, за да завъртят още 13 обиколки преди надпреварата да стартира на нормален ход. Състезанието финишира на тъмно, заради късния местен час в Корея и забавянето.


Дъждът намаля и с прибирането на Бернд Мейлендер в бокса бе даден и стартът на Гран при на Корея. Фетел веднага дръпна пред своите съперници, като не позволи на Марк Уебър да се доближи до него. В последвалата обиколка Марк Уебър сбърка в един от завоите и болидът му се подхлъзна. Бившият лидер в шампионата се понесе неконтролируемо към предпазната стена, като помете и Нико Розберг с Мерцедес по пътя си. Мястото на инцидента се оказа непрестъпно за подвижния кран и колата за сигурност отново се появи на трасето. След две обиколки, болидите бяха премахнати, а тломките разчистени и състезанието отново бе рестартирано.
В средата на надпреварата, пистата започна да изсъхва и повечето пилоти трябваше да преминат през бокса за гуми интермедия. Фетел и Алонсо влязоха по едно и също време, но механиците на Ферари забавиха испанеца заради излетяла гайка от предната дясна джанта. Това даде възможност на Люис Хамилтън да излезе на втора позиция зад Фетел, но не за дълго тъй като няколко обиколки по-късно, в завой 1, британецът излезе от трасето и даде шанс на Алонсо да си върне позицията.
Фетел сякаш не можеше да диктува спокойно състезанието, тъй като Алонсо и Хамилтън се движеха сравнително близо до него. Въпреки това никой не се съмняваше в победата на младия германец. Това бе така когато дойде 46 обиколка. Тогава двигателят Рено в неговия Ред Бул буквално избухна и части от него се разпиляха по цялата писта. Наложи се дори Себастиан да гаси своя болид с пожарогасител, подобно на Хейки Ковалайнен в Сингапур. Този инцидент изведе Алонсо на първа позиция. От там нататък испанецът необезпокояван завърши състезанието, като не позволи на Хамилтън да се приближи достатъчно близо за да го атакува. Това даде на Фернандо преднина от 11 точки пред втория Марк Уебър, като Люис Хамилтън вече е трети в клсирането. Фетел се срина на 4-та позиция.
Фелипе Маса пък се нареди на третото място, след като през цялото състезание държеше едно и също темпо и не позволи изненади въпреки дъждовното време. Михаел Шумахер с Мерцедес пък направи най-доброто си представяне през този сезон като финишира на четвърта позиция. Легендарният пилот буквално летеше в първите обиколки на състезанието и това му донесе солиден брой точки. Пилотът на Рено Роберт Кубица успя да се добере до петото място в последния етап на надпреварата. Той бе последван от Витантонио Лиуци с Форс Индия и Рубенс Барикело с Уилямс. Заубер отново успя да спечели точки и от двамата си пилоти след като Камуи Кобаяши се нареди осми, а Ник Хайдфелд девети. Топ 10 оформи пилотът на Уилямс Никою Хюлкенберг.
Освен кошмарният ден за пилотите на Ред Бул, голям губещ от днешната драма в Корея се оказа и световният шампион Дженсън Бътън, който спря рано в бокса за гуми интермедия, но не успя да се пребори за предна позиция и изостана на 12 място. По този начин амбициите на пилота да защити титлата си останаха в миналото.
Състезанието бе съпроводено от множество катастрофи, като мокрото трасе с чисто ново асфалтово покритие не предлагаше почти никакво сцепление. След катастрофата на Уебър и Розберг, Витали Петров разби своето Рено след като се вряза директно в предпазната стена. Подобен бе и случаят с Лукаш ди Граси с Върджин, но бразилецът катастрофира с далеч по-ниска скорост. Адриан Сутил опита многократно да изпревари намиращите се пред него пилоти на Заубер, като на няколко пъти бе на косъм от катастрофата. В крайна сметка, пилотът на Форс Индия счупи своето окачване при поредния опит да изпревари Камуи Кобаяши и отпадна.
След победата си днес, 2 състезания преди края, Алонсо поведе в класирането с 231 точки, пред втория Уебър с 220 точки, 3.Хамилтън с 210 точки, 4.Фетел с 206 точки, 5.Бътън с 189 точки и др. При конструкторите Ред Бул водят с 426 точки, пред 2.Макларън с 399 т., 3.Ферари с 374 точки, 4.Мерцедес 188 точки и др
[Източник: Sportal.bg ]

Няма коментари:

Публикуване на коментар