Зимни гуми - Бъдете информирани!

22 октомври 2010

Лидерът Michelin разработва гума джудже

Bibendum ще „обува” минитата с размер 10 цола


Водещият производител на гуми Michelin ще създаде прецедент в автомобилния свят, като разработва гума с непопулярен  до момента размер -  10 цола (при традиционните 13 или 14 цола за градските коли и минитата). Гумата е предназначена за малките екологични возила, като в същото време ще притежава всички показатели на конвенционалната.
И при Michelin размерът има значение, но не в онзи смисъл на този израз. Тъкмо обратното, когато конструкторите на автомобили дебнат да намерят гуми с размер XXL, френският производител се зае да разработва гума джудже с размер 10 цола. Малките градски електрически или хибридни коли в най-скоро време сигурно ще тежат на кантара примерно 40 кг. При това с необходимия за тях товар – акумулаторната батерия, която ги задвижва.



По повод последния форум Challenge Bibendum, провел се в Рио да Жанейро, Бразилия, производителят от Клермон-Феран разкри последната си иновация. Там бе представена гумата с размери 175/70 R10, която притежава същите характеристики и показатели на една гума от 14 цола, както по отношение на пътното поведение, така и при спиране -все неща от първостепенно значение за една гума.
И ако се вярва на инженерите от Michelin, използването на гумата джудже ще доведе до намаляване разхода на енергия, което не е за подценяване, а това от своя страна ще осигури по-голяма автономностна превозното средство. Другото предимство на малкия размер е възможността за повече вътрешно пространство в колата и по-обемен багажник.
Със своята гума-джудже Michelin визира основно бъдещите малки градски еко автомобили (електрически или хибридни), в непрекъснато търсене на решения за намаляване на теглото и спестяване на енергия. След гумата „Energy Saver” (първата гума с ниско съпротивление при въртене), гумата с размер 10 цола със сигурност ще предизвика висок инетерес у конструкторите на автомобили.

[Източник: ExpoMarket.BG]

Няма коментари:

Публикуване на коментар