Зимни гуми - Бъдете информирани!

21 октомври 2010

Всеки пети българин: Карам пил!

1,5% са готови да се качат в колата на четири питиета




Един от всеки петима българи смята, че е допустимо шофирането след приемането на алкохол. Това сочат данните от проучване по поръчка на Министерството на здравеопазването.


Резултатите показват още, че 1,5% от шофьорите са склонни да поемат риска да се качат в колата си, след като са изпили повече от четири стандартни питиета. 
11% от анкетираните пък са отговорили, че нямат мнение по темата.




Делът на пушачите у нас намалява, показват още данните на изследването. 56%, или с 5 пункта повече, са хората, които не са пушили в последните 30 дни в сравнение с пушилите през последните 12 месеца.
13,8% от изследваните лица между 15 и 64 г. са опитвали някакъв наркотик поне веднъж в живота си. Един от всеки 10 ученици е опитвал канабис през последната една година.
Категорично не биха опитали дрога в бъдеще около 89% от анкетираните.
Марихуана, хашиш, амфетамини, екстази са сред най-употребяваните наркотични вещества сред живеещите в неотдалечените райони.
Мъжете са повече и по-интензивни пушачи от жените. Преобладаващият дял мъже пушат около кутия на ден, а жените – около 10 цигари на ден. Учениците пушат между 4 и 10 цигари на ден.
Хората са по-скоро склонни да подкрепят забраната за пушене на работни места, отколкото на обществените места, сочи проучването.
Изследването обхваща 1202 души между 15-65 години и има за цел да покаже какво е нивото на осведоменост на българите за някои от рисковите фактори за здравето им.
[Източник: Dnes.bg]

Няма коментари:

Публикуване на коментар